21.10.2016

Хто має право на додаткову відпустку на дитину

Мінсоцполітики надало низку роз’яснень щодо надання працівникам, які мають дітей, додаткової відпустки, передбаченої статтею 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон).

Так, працівник, який уклав трудовий договір на роботу за сумісництвом, перебуває у трудових відносинах з підприємством (установою), фізичною особою, і тому має право на соціальну відпустку за статтею 19 Закону. При цьому така відпустка надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Право на соціальну додаткову відпустку є не лише в жінок, які мають двох або більше дітей віком до 15 років. Такою відпусткою може скористатися й одинокий батько або батько дітей, мати яких тривалий час перебуває в лікувальному закладі.

Водночас жінка, яка виховує двох дітей віком до 15 років (батько яких помер) та повторно уклала шлюб з чоловіком, який не усиновив дітей, має право на соціальну додаткову відпустку за двома підставами («жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років» та «одинока мати») тривалістю 17 календарних днів. Оскільки вітчим має право, а не обов’язок брати участь у вихованні малолітніх, неповнолітніх пасинка, падчерки.

Також Мінсоцполітики нагадало, що у батька дитини, жінка якого є приватним підприємцем, не має права на відпустку для догляду за дитиною. Адже підставою для надання такої відпустки є довідка з місця роботи матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку відпустки для догляду за дитиною і виплата допомоги припинена. Водночас мати дитини як приватний підприємець не має права на будь-який вид відпусток, зокрема для догляду за дитиною, позаяк вона не перебуває у трудових відносинах. 

Лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 № 438/13/116-16 Д