09.02.2017

Висловлювання міністра Омеляна щодо закону «Про поштовий зв'язок» свідчить про його вражаючу некомпетентність


Сьогодні інформаційні агенції розповсюдили висловлювання міністра Володимира Омеляна про те, що законопроект про регулювання ринку поштового зв'язку на сьогодні не є пріоритетним у завданнях Міністерства інфраструктури України.

"Там насправді все простіше: його було давно розроблено, ми всі про нього забули, потім чомусь він вистрілив звідкись, піднялася велика хвиля. Зараз ніхто його не просуває, ми хочемо мати нормальні закони щодо всіх галузей. Цей закон важливий, але він не в пріоритеті для нас", - сказав він.

Нагадуємо, цей законопроект не «чомусь вистрілив звідкись» - він розроблявся відповідно до міжнародних зобов’язань України, створеною Міністерством інфраструктури робочою групою.

Згідно зі статтею 114 та Додатком XVII-4 Угоди про асоціацію, Україна взяла зобов’язання наблизити українське законодавство у сфері поштового зв’язку до Директив ЄС для того, щоб виконати положення Угоди про асоціацію щодо створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 847-р «Про  імплементацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони»  Міністерство інфраструктури затвердило Комплексний план діяльності з реалізації імплементаційних заходів. Розроблений Міністерством інфраструктури план імплементації Директиви 97/67/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 15 грудня 1997 р. про спільні правила розвитку внутрішнього ринку поштових послуг Співтовариства та покращення якості обслуговування був затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. № 222-р.

Комплексний план діяльності Міністерства інфраструктури України з реалізації імплементаційних заходів на ІІ півріччя 2016 року був затверджений Наказом Мінінфраструктури № 285 від 16.08.2016   і знаходиться на сайті Мінінфраструктури за адресою  http://mtu.gov.ua/documents/545.html

Цим планом визначено, що оприлюднення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв'язок» на офіційному сайті Мінінфраструктури мало відбутися у серпні 2016 р., а його подання на розгляд Кабінету Міністрів України було заплановане на листопад.

Після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок», планом передбачена низка заходів, у тому числі розроблення проектів актів Кабінету Міністрів щодо порядку включення суб’єктів господарювання до реєстру операторів.

Отже, заява міністра Володимира Омеляна про те що зазначений законопроект «чомусь вистрілив звідкись» свідчить про його вражаючу некомпетентність, а своїми словами «зараз ніхто його не просуває» він зізнався у  невиконанні завдань Уряду щодо наближення українського законодавства у сфері поштового зв’язку до Директив ЄС.

Працівники сфери поштового зв’язку дуже боляче сприймають подібні непрофесійні заяви міністра Володимира Омеляна, як і його байдуже ставлення до серйозних проблем УДППЗ «Укрпошта», котре за його активного сприяння свідомо доведене командою рейдерів майже до стану банкрутства.