13.11.2016

150 днів ганьби Ігоря Смілянського - Звернення до медіа-спільноти


11.11.2016 р.                                          Звернення до медіа-спільноти

150 днів ганьби Ігоря Смілянського


Шановні редактори та журналісти!


На початку жовтня минуло 100 днів перебування Ігоря Смілянського на посаді гендиректора Укрпошти. Втім, незважаючи на любов до самопіару, він вирішив не привертати уваги до цієї події.  Причина тому проста – йому немає про що звітувати.
За 4,5 місяці перебування Смілянського на посаді не було зроблено ЖОДНОЇ реальної справи, не прийняте ЖОДНОГО інноваційного управлінського рішення. Натомість, завдяки вашому поблажливому ставленню до цього іноземця, який отримує місячну зарплату 333400 грн., півроку поспіль український інформаційний простір наповнюється різноманітними нісенітницями у його виконанні: про встановлення примірочних кабінок у ВПЗ, про створення поштового банку, про допомогу ЄБРР та МВФ, про кадрові конкурси в 10 областях, про річний прибуток за 2 місяці, про сільській e-commerce...
Проте, невдовзі виявлялося що все це не більше як маячня.
Декілька днів тому сотні(!) медіа повідомили про те що «Укрпошта оголосила відкритий відбір на посаду 10 нових керівників регіональних дирекцій». Ніхто не здогадався взяти коментар  – а чому раптом утворилися ці вакансії? Лише одне ЗМІ цим зацікавилося – в результаті Укрпошта «виявила» що цих вакансій немає та заднім числом змінила на сайті своє повідомлення, назвавши це «формуванням кадрового резерву».
Два місяці після призначення Смілянського безліч ЗМІ безперервно цитували його марення про створення поштового банку. Знову таки, ніхто не брав коментарів у експертів. Врешті решт, Смілянський вимушений був визнати що створити банк неможливо, втім ваші заголовки «Смілянський зробить поштовий банк» досі нагадують про цю ганьбу.
Три місяці тому сотні(!) медіа розповсюдили вигадку Смілянського про те що Укрпошта за тиждень отримає допомогу ЄБРР. Він навіть не знав що ЄБРР надає не допомогу, а кредити. Запитайте його тепер – де та «допомога»?
В серпні він заявив що закінчить корпоратизацію Укрпошти до 2017 року, в вересні – що вже в першому кварталі 2017 року, в жовтні - що вона буде завершена до серпня 2017 року. І всі ці обіцянки без всякого аналізу транслюють ЗМІ, вводячи в оману не лише поштовиків, але й українське суспільство.
На прес-конференції в 1-й день роботи він розповів, що буде скорочувати управлінські штати – втім за 2 тижні на 15% збільшив центральний апарат управління і на 100% витрати на його утримання. Там же він обіцяв представити власний план дій – де той план?
Є багато прикладів його фантазій та прожектів, які він розповсюджував через вас. Всі його «свіжі ідеї» давно відомі – візьміть інтерв'ю будь-якого генерального директора Укрпошти за останні 15 років і прочитаєте те ж саме. Проте, проблема не в цих ідеях і навіть не в тому, що Смілянський систематично бреше – проблема в тому що він не спроможний управляти Укрпоштою і нездатний реалізувати те, що визначене планом розвитку підприємства. 
Хочемо поставити вас до відома, що «Укрпошта» здійснює свою діяльність відповідно до Стратегічного плану розвитку УДППЗ «Укрпошта» до 2020 року, затвердженого наказом Мінінфраструктури №190 від 25.05.2016. З цим планом і наказом ви можете ознайомитися  на сайті Міністерства за посиланням http://mtu.gov.ua/documents/516.html. Відповідно до Наказу керівник підприємства повинен забезпечити виконання Стратегічного плану розвитку під час здійснення фінансово-господарської діяльності.
В Стратегічному плані розвитку чітко розписано, в які терміни і які завдання потрібно виконати із реформування фінансових послуг та системи управління компанією, оптимізації логістичних процесів та розвитку інфраструктури, залучення інвестицій та підвищення рівня якості, розвитку ІТ-технологій, автоматизації робочих місць та виробничих процесів.  
Там наведений Фінансовий план підприємства на період до 2020 року і чітко розписано якими мають бути фінансові результати та фонд заробітної плати.
Смілянський систематично не виконує цей план, проте постійно розповідає про якійсь прожекти, яких в плані не має – це справжня фантасмагорія! Хоча саме ЗМІ мають здійснювати контроль за виконанням плану розвитку стратегічного державного підприємства, ви вдалися до трансляції якихось безрозсудних фантазій Смілянського, які дезорієнтують суспільство та поштовиків.
Тому від імені багатотисячного колективу Укрпошти, висловлюємо лише єдине прохання: перш ніж розповсюджувати чергову вигадку Смілянського, запитайте в нього – яким пунктом Стратегічного плану це передбачено, скільки грошей для цього потрібно, звідки вони візьмуться, дату початку та закінчення.
Бажано також, щоб відповіді на ці запитання супроводжувалися коментарями незалежних експертів – як того вимагають журналістські стандарти.
Принагідно повідомляємо, що І.Смілянський, в порушення Наказу Мінінфраструктури №190 від 25.05.2016, не виконав жодного пункту Стратегічного плану розвитку УДППЗ «Укрпошта» на ІІІ та IV квартали 2016 року. Зокрема, ним було провалене основне завдання (п.4.1.1. Плану) - перетворення УДППЗ «Укрпошта» в акціонерне товариство, термін виконання якого визначений у ІV кварталі 2016 року. Це є підставою для розірвання контракту з І.Смілянським, зрештою таких підстав вже десятки.
Серед них – невиконання фінансового плану: збитки підприємства за ІІІ кв. 2016 р. склали 8.2 млн. грн., хоча до приходу І. Смілянського Укрпошта закінчила І півріччя з прибутком 19 млн. грн.
Цей негативний фінансовий результат утаємничується, як і різке погіршення практично всіх показників діяльності Укрпошти, котру очолила малопрофесійна команда керівників із величезними зарплатами, які внесли в управління підприємством суцільний хаос.
В той же час, ЗМІ чомусь закривають очі на численні корупційні оборудки «нової команди», наприклад, на грандіозну аферу з закупівлею Укрпоштою поза системою ProZorro 3500 непотрібних комп'ютерів за завищеною на 15 млн грн. ціною; на закупівлю без тендерів пального та послуг за фіктивними договорами; на незаконне призначення позахмарних зарплат низці наближених до Смілянського осіб; на відсутність у нього допуску до секретної інформації та на неоприлюднення ним своєї декларації; на створення неефективної та витратної системи управління; на неготовність сотень одиниць транспорту до роботи у складних осінньо-зимових умовах та багатьох інших порушень, які вимагають притягнення його до відповідальності.
Зрозумійте нарешті: Смілянський із своєю командою не збирається розвивати Укрпошту, покращувати якість послуг та збільшувати зарплату виробничому персоналу – його завданням є підготовка підприємства до дерибану за схемою Укртелекому: навішування на нього боргів із подальшим банкрутством та приватизацією. Цьому є надто багато доказів, наприклад, призначення заступником Смілянського людини, яка реалізовувала цю схему працюючи фінансовим директором в Укртелекомі та директором компанії ESU, яка в шахрайський спосіб купила Укртелеком.
Взиваємо до вашого професіоналізму, патріотизму та порядності. Збагніть: Укрпошту, так само як колись Укртелеком, ведуть до знищення – а ви цьому активно сприяєте, замість запобігти черговому ошукуванню українського народу.
Не становіться співучасником злочину і не допускайте щоб вас обманювали і вами маніпулювали!
Допоможіть врятувати Укрпошту!


Прийнято на засіданні Правління  «Спілки поштовиків України» 11.11.2016 р.